CAPM vizsga információk

Milyen a CAPM vizsga és mikor sikeres?

A CAPM vizsgát számítógépes vizsgalaborokban lehet letenni, Budapesten is van több a PMI által elfogadott Prometric vizsgaközpont. A vizsga maga meglehetősen hosszú és kimerítő. Összesen 150 angol nyelvű kérdésre kell válaszolni 3 óra alatt. Minden kérdésnél 4 válaszlehetőséget adnak meg, amelyek közül az egyetlen helyeset kell megjelölni. Minden helyes válasz egy pontot ér, ha hibás, vagy nincs válasz, akkor nulla pontot. A 150 kérdésből csak 135 az éles kérdés, ami alapján a vizsga eldől, 15 kérdést a PMI tesztelés céljából jelenít meg a vizsgán, de a vizsgázó nem tudja, hogy melyikek az éles kérdések. Az "éles" 135 kérdésből statisztikai és pszichometrikus elemzéssel állapítja meg a PMI a sikerességi szintet, valahol 60% körül.

Már lehet otthonról is CAPM vizsgázni online módon?

Igen, ez egy 2020-as újítás a PMI-nál, hogy ha az otthoni környezetünk megfelel a vizsgázás technikai követelményeinek és pontosan betartjuk a szabályokat a vizsga során, akkor nem szükséges vizsgaközpontba utaznunk. A PMI oldalán részletes információk olvashatók a 7/24 Online Proctored Testing-ről.

Mit kérdeznek a CAPM vizsgán?

A CAPM vizsga tudásanyaga elsősorban a PMI által gondozott PMBOK Guide aktuális (jelenleg ez a hatodik) kiadására épül és a kérdések főként ezekre a folyamatokra, módszerekre és összefüggésekre vonatkoznak. Vannak számolós feladatok is, amiben azt mérik fel, hogy a fontosabb projekt módszereket érti-e a vizsgázó. Ilyen például a hálótervezés, a kritikus út meghatározása vagy az earned value kiszámítása. A CAPM vizsga során az elméleti ismeretek ellenőrzése hangsúlyosabb, mint a PMP vizsga esetében.

A Project Management Body of Knowledge útmutató (PMBOK Guide) egy nagyon didaktikusan összeállított projekt módszertani gyűjtemény, ami a legtöbb esetben a legtöbb projektnél használható jó gyakorlatokat mutatja be folyamat megközelítéssel. A projektmenedzsment folyamatokat öt folyamatcsoportba és tíz tudásterületbe rendezi. A PMBOK Guide-on kívül fontos még a PMI Etikai és Magatartási kódexének ismerete is – ennek ismeretére épülő kérdések is vannak a vizsgán. PMI-nak és az egész projektmenedzsment szakmának fontos, hogy ne csak módszertanilag, hanem etikailag is jó gyakorlatot kövessenek a projekt szakma művelői.

CAPM vizsgakérdések tematikus összetétele:
Témakör Kérdések aránya
Projektmenedzsment folyamatok 15%
Integráció menedzsment 12%
Terjedelem (scope) menedzsment 11%
Ütemezésmenedzsment 12%
Költség menedzsment 7%
Minőség menedzsment 6%
Erőforrás menedzsment 8%
Kommunikáció menedzsment 6%
Kockázat menedzsment 9%
Beszállító és beszerzés menedzsment 7%
Érintettek (stakeholderek) menedzsmentje 7%

További információk a PMI vizsgákról ►

Hogyan érdemes felkészülni a CAPM vizsgára?

Fontos, hogy PMBOK-os tudáson túl megtanuljunk a vizsgakérdésekre válaszolni. Kell elmélyülés és elgondolkodás a PMI-os szemléletben, hogy jó esélyünk legyen jó válaszokat adni. Ez egy etikus, jó gyakorlat rendszer megértését jelenti. Egy lehetséges út a felkészülésre, hogy egyénileg olvassuk a PMBOK-ot, valamilyen más vizsgafelkészítő könyvet és az internetről amennyit csak tudunk CAPM/PMP vizsgakérdéseket keresünk és gyakorlunk. Az angol nyelv miatt a vizsga egy kicsit nyelvvizsga is, a tapasztalatok szerint a szakmai középfok felett kell tudni ahhoz, hogy minden kérdést pontosan megértsünk.
Az egyéni felkészülés legalább 70%-át vizsga tesztkérdések kitöltésével és kiértékelésével célszerű tölteni. Az egyéni felkészülésre egyébként akkor is szükség van, ha valaki bejelentkezik egy felkészítő cég valamilyen vizsgafelkészítő programjára. A vizsgafelkészítő programokon egy már minősített oktató irányításával lehet megismerni a sikeres vizsgához szükséges ismereteket és összefüggéseket. Egy jó felkészítő workshop interaktív, informatív, konzultatív és biztosan kell, hogy vizsgakérdések gyakorlása is legyen benne.

CAPM vizsga felkészítő e-learning