Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás        

Lipi Gábor, PMP

személyes bemutatkozás

Videó

A hátterem informatikus villamosmérnök, a Budapesti Műszaki Egyetemen végeztem 1992-ben. A 90-es években idehaza és külföldön is dolgoztam szoftverfejlesztő cégeknél, mint programozó. Ezek közül a leginkább meghatározó volt a Sysdata Kft. (Siemens leányvállalat), ahol a fejlesztések mellett már csoportok vezetését és projekt munkák koordinálását is végeztem.

Az igazán megalapozott projektmenedzsment ismereteimet és tapasztalataimat a Szinergia Kft-nél szereztem, amelynek csapatában 1998 és 2014 között a gazdaság szinte minden területét lefedő ügyfeleknél dolgoztam projektmenedzserként, tanácsadóként és trénerként. Munkáim nemcsak egyes projektek operatív menedzselését segítették, hanem stratégiailag, a szervezeti szintű erőforrás gazdálkodás és portfolió-menedzsment rendszer kialakítását vagy fejlesztését célozták.

2003 elején sikeres PMP minősítés vizsgát tettem és azóta már a hetedik 3-éves minősítési ciklust töltöm. 2003 előtt Magyarországon még nem volt szervezett felkészítő program a PMI vizsgákra, így egy szinergiás kollégámmal elsőként dolgoztuk ki idehaza a programot. Az azóta eltelt több mint 20 év alatt közel 2500 projektmenedzsment szakembernek igyekeztem segíteni a sikeres vizsgafelkészülésben. 2011 óta önállóan építek internetes üzleti vállalkozásokat, amelyek folyamatos fejlesztésének minden aspektusát igyekszem projektszerűen és célirányosan összefogni. 2020-ban a Profexec Services Kft. szerződött projektmenedzsment trénere is lettem és a PMI új Authorized Training Partner (ATP) programjában a PMP és a CAPM vizsga felkészítésekben Instructor minősítést szereztem. A PMI minősítéseim a hiteles Acclaim rendszerben is elérhetőek:

PMP minősítés PMP ATPI minősítés CAPM ATPI minősítés

Teljes mértékben hiszek abban, hogy a velünk történő dolgok rajtunk múlnak és a döntéseink alakítják a világunkat. Különösen felelősségteljes és kihívó a helyzete a projektmenedzsereknek, akik igazán abban a pozícióban vannak, amelyből jól vagy rosszul, de befolyásolni tudják a dolgok alakulását. Egyetértek a PMI megközelítésével abban, hogy a sikeres projektmenedzser kompetenciáját három összetevő alkotja:

  1. Projektmenedzsment tudás - összefüggések, folyamatok és módszerek ismerete.
  2. Alkalmazási képesség - a meglévő menedzsment tudás alkalmazásának képessége és akarata a projektmunka során.
  3. Inspiratív személyiség - olyan a személyiségből fakadó pozitív működés és hozzáállás, amely segíti a projekt csapatot átlendíteni a folyamatos nehézségeken.

Azt gondolom, hogy mindhárom összetevő fejleszthető mindenki esetében - remélem, lesz módunk személyesen is találkozni hogy erről meg tudjál győződni!

Podcast: Érzelmi intelligencia (EQ) a projektmenedzsmentben

A következő egyórás Profexec PMO Klub podcastban Sándor Zoltán és Lipi Gábor beszélget az EQ szerepéről a sikeres projektvezetési munkában:

Podcast

Néhány személyesebb gondolat...

Időről, pénzről, home office munkáról, boldogságról és a vezetői/beosztotti szerepekről...

Videó

További videó részletek

Ha egy kicsit még többet szeretnél tudni rólam, akkor nézd meg a LinkedIn profilomat is!

Lipi Gábor, PMP - LinkedIn profil

Filozófia és megközelítés

Több mint 20 éves tapasztalat alapján úgy látom, hogy a projektmenedzsmenthez kapcsolódó szakértelem általános elismertsége és elfogadottsága még mindig alacsony hazánkban. Pedig a projektek sikeres és hatékony megvalósítása egy mindenkit érintő társadalmi kérdés. A legkisebb, néhány fős fejlesztésektől, az egész ország vagy egy régió lakóinak életét megváltoztató óriás beruházásokig (pl. metró- és autópálya építés, kommunikációs hálózat fejlesztés) a nemzetközi tapasztalatok szerint 5-30%-nyi ráfordítás megtakarítható vagy elveszthető projektmenedzsment előnyök vagy hiányosságok miatt - ez éves szinten a magyar államháztartási hiány mértékét is elérheti!

Kőröshegyi völgyhíd

A hatékony projektmenedzsmenthez elengedhetetlen, hogy felkészült projektvezetők irányítsák a projekteket. Örök vita, hogy milyen mélyen kell a projektvezetőnek tartalmi, műszaki szakértőnek lennie, hogy projektet vezethessen. Én azt gondolom, hogy minden felelős projektvezetőnek megalapozott projektmenedzsment ismeretekkel, a projektvezetési "szerszámosládában" található eszközök és módszerek alapos tudásával biztosan rendelkeznie kell.

Az elmúlt két évtizedben vezetett programjaimon már ezernél is több gyakorló projektmenedzserrel találkoztam és velük együtt elemeztük és cseréltük ki tudásunkat, tapasztalatainkat és elképzeléseinket. Valós projektek megszervezésében és irányításában is sokéves tapasztalattal rendelkezem, amelyeket programjaimon rendre jó vagy hibás gyakorlati példaként felvetek. Azt gondolom, hogy gyakorló projektmenedzserek PMI minősítésekre felkészítéséhez elengedhetetlen a valós, megélt projektvezetési tapasztalat.

Lipi Gábor, PMP2003 óta rendelkezek a PMI PMP minősítésével és annak idején jól döntöttem, hogy a globális projektmenedzsment szakma vezető szervezetének a Project Management Institute-nak a minősítését választottam. A döntést nem bántam meg azóta sem és biztatok minden projektvezetőt, hogy dolgozzon meg a PMP vagy a CAPM címért.

A projektmenedzsment szakma iránti elköteleződésemet úgy is igyekszem kimutatni, hogy a magyarországi projektmenedzsment szervezetekben önkéntes munkában vezető tisztségeket töltöttem és töltök be évek óta. Őszintén hiszek abban, hogy a projektek eredményessége nagyban múlik a projektet irányító emberek tudásán és hozzáértésén, amelyet kölcsönös ismeretátadással és tapasztalatcserével lehet a legjobban fejleszteni - programjaimon elsősorban erre helyezem a hangsúlyt.

Fontosnak tartom a pályakezdő fiatalok projektmenedzsment ismereteinek fejlesztését, ezért minden képzésen 10%-os részvételi díj kedvezményt kapnak a 28 évnél fiatalabbak!