Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás        

Általános PMI vizsga információk

A PMI minősítés vizsgák írásbeli, angol nyelvű tesztek, amelyeket vizsgaközpontban és az otthonodban is letehetsz.

Vizsgázás Pearson VUE vizsgaközpontban vagy odahaza

Angoltól eltérő világnyelven is lehet a vizsgázni, de a magyar jelentkezőknek mindenképpen célszerű az angolt választani.

2020-ban a PMI bevezette az otthoni felügyelt (Online Proctored) PMP és CAPM vizsgázást, amennyiben a számítógép és a környezet megfelel a következő követelményeknek:

 • a számítógép fel van szerelve webkamerával,
 • az internetkapcsolat teljesen megbízható és
 • olyan csendes helyiséggel rendelkezünk, amelyben zavartalanul ki lehet tölteni a többórás tesztet.

Részletes információk a PMI honlapján olvashatók, de nagyon fontos a PMI által adott szabályok betartása, mert az otthoni vizsgákat nagyon szigorúan felügyelik és akár még utólagosan is megállapíthatnak szabálytalan viselkedést és érvényteleníthetik a vizsgázást.

A legtöbb vizsga tesztkérdéseknél négy lehetséges válasz közül kell a pontosan egy helyeset megjelölni. Tipikusan egy tesztkérdés felvet egy szituációt vagy projektmenedzsment Pearson Vue vizsgaközpont problémát és a négy válaszlehetőség közül a leginkább megfelelőt vagy a legáltalánosabban igaz választ kell kiválasztani. Vannak olyan nehezebb tesztkérdések is, amelyekben egy felsorlásból kell pontosan kettő vagy három helyes választ megjelölni. Kiszámolós feladatok is lehetnek, ahol a számítás eredményét kell egy üres mezőbe beírni, valamint összepárosítási feladatok is vannak, amelyben pédául négy helyzetleírást kell négy definícióhoz rendelni egyértelműen.

Akár odahaza, akár Pearson VUE központban vagy, a vizsga során folyamatosan felügyelik a vizsgázásod szabályosságát!

A vizsgát az egy éves érvényességi időn belül legfeljebb háromszor lehet megpróbálni, ha a két pótvizsga alkalom is sikertelen, akkor egy év szünet után elölről kell kezdeni a minősítési folyamatot. A pótvizsga alkalmaknak külön díja van.

A vizsga során semmilyen segédeszköz (könyv, szótár, jegyzet, számítógép vagy telefon) nem használható. A számolási feladatokhoz a tesztprogramban biztosítanak kalkulátor alkalmazást. A PMP vizsga három szakaszból áll és a szakaszok között 10-10 perc pihenőidőt is kapsz.

Passed / Failed

A tesztvizsga végeredménye egyszerűen csak sikeres vagy sikertelen, visszajelzésként egy sávdiagramon megjelölik, hogy mennyivel voltál felette vagy alatta a sikerhez szükséges szintnek, valamint kapsz egy tanulságos összefoglaló értékelést a válaszaid minőségéről az Exam Content Outline témakörei szerint. A sikeres vizsgához szükséges tényleges pontszámot a PMI pontosan nem közli senkivel, sőt statisztikai alapon az eltérő vizsgáknak eltérő lehet a sikerességi szintje is a tesztkérdések nehézségétől függően.

Vizsgakérdések céljai:

 • Projektmenedzsment problémákra adandó válaszok felismerése,
 • Projektmenedzsment elvek helyes értelmezésének és használatának felmérése,
 • Összefüggések valódi okainak ismerete,
 • Ok-okozati kapcsolatok felismerése a folyamatok és módszerek alkalmazása során,
 • Alapelvek, definíciók és sztenderdek ismeretének demonstrálása.

Ezek alapján a tesztkitöltés során a következő tipikus vizsga kérdésekkel találkozhatsz:

 • Helyzetleírás, amit meg kell ítélni és kiválasztani a következő helyes lépést vagy a megelőzés legjobb módját,
 • Kiszámolós kérdések, például hálóterv és kritikus út számolás, hárompontos becslések számítása, Earned Value menedzsment kalkulációk,
 • Diagram értelmezés, trend elemzések és előrejelzések,
 • Sok kérdésnél több jónak tűnő válasz is lehet, ilyenkor keresd meg, hogy valóban mi a kérdés (BEST, WORST, LEAST, MOST) és a válaszok közül melyik a legátfogóbb helyes válasz,
 • Kettős tagadás logikájú kérdések (pl: a következő állítások hamisak egy kivételével), ilyenkor át kell fordítani a kérdést "egyenes" logikára,
 • Lehetnek hosszú szövegű kérdések sok felesleges információval és adattal, sok időbe telhet megérteni, hogy egyáltalán miről szól a kérdés,
 • De rövid, meglepően egyszerű kérdések is vannak - ezektől nem kell megijedni, egyszerűen és gyorsan ki kell választani a jó választ,
 • A kérdésekben gyakran használnak szinonimákat ugyanarra a fogalomra vagy módszerre (pl. Concept/Initiation, float/slack, Ishikawa/fishbone diagramm)
 • Online tesztSztenderd módszertani (PMBoK) ténykérdések is vannak, amelyek megválaszolásához a projektmenedzsment definíciókat, a folyamat összefüggéseket, a folyamatok bemeneteit, kimeneteit és módszereit kell ismerni,
 • „Soha nem is hallottam róla” kérdések - néhány ilyen kérdéssel is találkozhatsz - ilyenkor próbálj meg józan ésszel választani.

A PMI minősítő vizsgák nehéznek mondhatók, hosszúak és kimerítőek lehetnek. Átlagosan egy kérdésre kicsit több, mint egy perced van a válaszadás során. Érdemes a kitöltés során folyamatosan követni és ellenőrizni, hogy hogyan állsz. Ez azt is jelenti, hogy egy kérdésnél nem éri meg hosszan elidőzni, hanem célszerű valamelyik jónak tűnő választ megjelölni és végén visszatérni a kérdésre. A tesztkitöltő alkalmazás lehetőséget biztosít arra, hogy a kérdéseket megjelöld későbbi újra átnézésre - érdemes használni ezt a funkciót! A válaszlehetőségek közül mindig jelölj meg egyet, mert a hibás válaszok nem jelentenek pontlevonást, de az üresen hagyott kérdésekre biztosan nulla pontot kapsz!