Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás        

PMI projektmenedzsment minősítések

Az 1967-ben alapított Project Management Institute (PMI) a világ első számú projektmenedzsment szervezete

Project Management InstituteA PMI számos szakmai tevékenysége mellett kiemelten foglalkozik a projektmenedzserek szakmai tudásának fejlesztésével, mérésével és minősítésével. 1999-ben hozta létre és azóta is működteti a gyakorlott projektmenedzserek minősítési sztenderdjét a Project Management Professional (PMP) címet. Jelenleg világszerte már több mint 1.000.000 aktív projektmenedzser rendelkezik ezzel a címmel, amely az egyik legelismertebb menedzsment fokozat.PMBoK Guide - 6. kiadás

A PMI minősítéseinek megszerzése tapasztalat és vizsga alapú. A jelentkezés során igazolni kell az előzetes projekt szakmai gyakorlatot és egy írásbeli (tesztkitöltős) vizsga során felmérésre kerül a jelentkező átfogó projektmenedzsment tudása. PMBoK Guide - 7. kiadás A vizsga tudásanyaga a PMI által publikált és gondozott Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBoK Guide) módszertani sztenderd érvényben lévő kiadásaira épül.

A PMBoK Guide gyakorlatilag egy világszerte ismert és elfogadott projektmenedzsment alapvetés, közös nyelvezetet, fogalom- és eszköztárat határoz meg a projektvezetői szakma számára. Minden világnyelvre létezik fordítása és magyarul is elérhető Projektmenedzsment útmutató címmel.

PMP - Project Management Professional

PMP - Project Management Professional

A PMP minősítés előnyei gyakorlott projektvezetők számára:

  • A minősítő vizsgára felkészülés során rendszereződik a projektmenedzsment tudásod, a szakma által helyes és jó gyakorlatnak tartott módszerek és eljárások elsajátíthatók.
  • A PMP minősítéssel rendelkező projektmenedzsereket a munkaerő piacon jobban keresik, a nemzetközi elemzések alapján a fizetésük is magasabb.
  • A PMP minősítés egy globálisan elismert cím, így külföldi állás megpályázásakor is felértékeli a szakmai önéletrajzot és közvetetten bizonyítja az angol nyelvtudást is.
  • A minősített projektmenedzser nevesítését egyre több állami és nagyvállalati pályázatnál már megkövetelik.
  • Összességében megállapítható, hogy egyelőre még versenyelőnyt jelent a PMP cím megléte, de néhány éven belül már hátrányos lesz, ha valaki elismert minősítés nélkül akar projektmenedzserként tevékenykedni.

CAPM - Certified Associate in Project Management

CAPM - Certified Associate in Project Management

A PMI természetesen gondolt azokra a pályakezdő, fiatal szakemberekre is, akik a projektmenedzsmentben igazi karrierlehetőséget látnak, de munkatapasztalatok hiánya miatt a PMP minősítés még nem elérhető számukra. A CAPM minősítés megszerzése az ő számukra lehet ideális választás. A jelentkezés során nem előfeltétel a projektmenedzsment munkatapasztalat, így akár friss közép- vagy felsőfokú képzettséggel is megszerezhető.

A CAPM minősítés előnyei és jellemzői:

  • Előzetes projekt munkatapasztalat nem szükséges a megszerzéséhez.
  • A vizsga felkészülés során szisztematikus és megalapozott projektmenedzsment módszertani ismeretekre tesz szert a jelentkező.
  • A sikeres CAPM vizsga bizonyítja a projektmenedzsment alapvető összefüggéseinek, folyamatainak és hatékony módszereinek ismeretét.
  • A CAPM egy globálisan ismert junior minősítés, így külföldi munkalehetőség keresése során bizalmat kelt a lehetséges alkalmazóknál.
  • A projektmenedzsment tudáson túl a megfelelő szintű angol szakmai nyelvtudást is bizonyítja, ha sikerül a CAPM minősítést megszerezni.