Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás        

PMP - Project Management Professional minősítés

A PMP a világ vezető projektmenedzsment minősítése gyakorlott projekt szakemberek részére. Több mint egymillió PMP van már az öt kontinens 200 országában.

PMP minősítés GYIK

A PMP a Project Management Professional rövidítése, magyarra hivatásos vagy profi projekt-menedzsernek fordítható. A PMP minősítést a PMI – Project Management Institute nemzetközi projektmenedzsment szervezet adja ki magánszemélyek részére egy minősítési eljárást követően. A projektmenedzsment szakmában a PMP a leginkább elismert egyéni minősítés, jelenleg világszerte már több mint 1.200.000 projekt szakember rendelkezik vele. Magyarországon 1000 feletti a minősítettek száma.

PMP minősítés oklevélA PMP cím a világ összes régiójában azonos és a szakmai körökben ismert szintet jelent, így egy olyan globálisan ismert sztenderd, ami mindenkinek a szakmai önéletrajzában jól mutat - ha éppen állást keres. Jelenleg – amikor még csak körülbelül a magyar projektmenedzserek 8-10%-nak van minősítése – a PMP cím megszerzése előnyt jelent a munkák megszerzésénél. Ha az arány magasabb lesz, akkor majd hátránnyá válik, ha nem vagy minősített és úgy szeretnél projektet vezetni. Az utóbbi időben egyre gyakrabban tapasztalható az is, hogy pályázati kiírásokban és ajánlatkérésekben is kérik az ajánlott közreműködők részéről a nemzetközi projektmenedzsment minősítést.

A PMP-t minimum 3-4 éves gyakorlattal már rendelkező projektmenedzserek tudják elérni. A felsőfokú végzettséggel (legalább 4 tanév) rendelkezők számára a minősítési vizsgára jelentkezés feltételei:

 • Minimum 36 hónap időszakot lefedő projektvezetési gyakorlat az utolsó 8 évben. A PMI internetes felületén legalább 200 szóban le kell írni a projektekben végzett vezetési és menedzsment tevékenységeket, módszereket és a használt PM eszközöket.
 • Minimum 35 órányi formális projektmenedzsment előképzettség. Ez lehet egyetemen/főiskolán hallgatott projektmenedzsment tantárgy, projektmenedzsment tréning, oktatás, workshop vagy céges képzési program.

Project Management Professional A jelentkezők egy részét a PMI tételesen auditálja és az audit során minden bejelentett adatot bizonyítani kell tudnia a jelentkezőnek. Ha jelentkező a feltételeket teljesíti és befizeti a PMI-nak a minősítési eljárás díját, akkor ezután kap engedélyt a projektmenedzsment tudását felmérő PMP vizsgára jelentkezésre.

A PMI.ORG honlapon kell a minősítő vizsgára jelentkezést elindítani és az előfeltételek teljesítéséhez az adatokat megadnod. A jelentkezők egy részét a PMI tételesen auditálja, ami során a beküldött információkat tartalmilag is ellenőrzik, valamint egy általad megjelölt referencia személynek is igazolnia kell a beadott projekt gyakorlati tapasztalatokat. A vizsgára jelentkezés során a leginkább kockázatos információ a "Project Description" megfelelő szöveges megfogalmazása legalább 200 szóban. A szöveges leírást angol nyelven kell elkészíteni a következőket kell minden egyes referencia projektedről leírni:

 • Egymondatos, rövid leírás a projekt céljáról.
 • Projekt leszállítandók és/vagy projektmenedzselési feladatok, amelyeket a PMBoK folyamatcsoportoknak megfelelően (Initiating, Planning, Executing, Monitoring & Controlling, Closing) a projekten elvégeztél. Lehet rövidítéseket is használni a folyamat csoportokra: IN, PL, EX, MC, CL
 • Egymondatos, rövid leírás a projekt eredményéről és kimenetéről.

A PMI oldalon a következő form-ot kell a projektről kitölteni:

Project experience - minta leírás

Ezt a részt azért nagyon fontos már a jelentkezéskor megfelelően kitölteni, mert az audit folyamat során a leírás nem változtatható és javítható. Ha az audit alapján a PMI elutasítja a jelentkezésedet, akkor 100 USD kezelési költség visszatartásával a vizsgadíjat visszafizetik számodra. Audit elutasítása után a vizsga jelentkezési folyamat újrakezdhető, de ekkor már biztosan újra-auditálnak.

A PMP minősítés a megszerzéstől számított 3 évig érvényes. Ez alatt a 3 év alatt olyan önfejlesztő és/vagy a projektmenedzsment szakmát elősegítő tevékenységeket kell végezned, amelyek után a PMI igazoltan elismer legalább 60 PDU (Professional Development Unit) egységet. Leegyszerűsítve egy PDU gyakorlatilag 1 óra tevékenységet jelent.

PDU-kat a következő táblázatban található tevékenységekért lehet kapni:

Képzésen részvétel, önfejlesztés
(minimum 35 PDU/3 év gyűjtendő,
de kompetencia területenként is minimum 8 PDU-t kell gyűjteni)*
A - PMI Registered Education Provider, PMI Chapter vagy projektmenedzsment közösség programján részvétel
(1 óra = 1 PDU)
B - Továbbtanulás – releváns projektmenedzsment oktatáson részvétel
(1 óra = 1 PDU)
C - Önképzés – cikkek, szakkönyvek olvasása, oktató videó, konzultáció
(1 óra = 1 PDU)
A projektmenedzsment szakma fejlődésének segítése
(maximum 25 PDU/3 év gyűjthető)
D - Új projektmenedzsment tudás létrehozása - Projektmenedzsment szakkönyv, cikk publikálása, előadás tartása, képzés fejlesztése
(1 óra = 1 PDU)
E - Önkéntes projektmenedzsment munka - PM szervezetben vagy közösség részére
(1 óra = 1 PDU)
F - Munkavégzés projektmenedzsment szakemberként
(max. 8 PDU/3 év gyűjthető)

 * PMI kompetencia területek, amelyeken az A,B,C kategóriákban minimum 8 PDU-t kell gyűjteni:

 • Projektmenedzsment technikák (Technical Project Management) - Projektmenedzsment módszertani ismeretek és irányítási modellek (életciklus modell, agilis folyamat, projekt, program és portfolió-menedzsment szervezetek), technikák.
 • Vezetési képességek (Leadership) - Vezetési és ösztönzési ismeretek, csoportos munkamódszerek, coaching, csapat fejlesztés, konfliktuskezelés, aktív figyelem, tárgyalástechnika, problémamegoldás, érzelmi intelligencia.
 • Stratégia és üzleti menedzsment (Strategic and Business Management) - Üzleti modellek és struktúrák, értékteremtés, versenyhelyzet elemzés, ügyfél-kapcsolattartás, iparági ismeretek és szabványok, jogi megfelelőség, piaci ismeretek, vállalati működés, stratégiai tervezés, elemzés és illeszkedés.

Az elvégzett fejlesztő tevékenységeket neked kell nyilvántartani, a PMI internet oldalán bejelenteni, illetve audit esetén a PMI felé igazolni. A 3 éves ciklus végén, ha megvan a szükséges PDU mennyiség, akkor még hosszabbítási díjat is kell a PMI-nak fizetni a következő 3 éves időszak megkezdéséhez.


PMP vizsga GYIK

A PMP vizsgát számítógépes vizsgalaborban és az otthonodban online is le lehet tenni. Budapesten is van a PMI által elfogadott Pearson VUE vizsgaközpont.

Sikeres PMP vizsga A vizsga maga meglehetősen hosszú és kimerítő. Összesen 180 angol nyelvű kérdésre kell válaszolni 230 perc alatt. A legtöbb kérdésnél 4 válaszlehetőséget adnak meg, amelyek közül az egyetlen helyeset kell megjelölni. Minden helyes válasz egy pontot ér, ha hibás, vagy nincs válasz, akkor nulla pontot.

2020-ban a PMI bevezette, hogy a PMP vizsga három szakaszból áll és a szakaszok között 10-10 perc pihenő időt kapnak a vizsgázók. Ez a 10 perc szünet nem számít bele a vizsga idejébe, de az a megszorítás, hogy a szünet előtti kérdésekre már nem lehet visszatérni és javítani rajtuk!

 • PMI tagoknak: 405 USD
 • PMI tagság nélkül: 555 USD
 • Ismétlővizsga díja: 275 USD (tagoknak), illetve 375 USD (tagság nélkül)

A vizsgázás díját közvetlenül a PMI felé kell majd fizetned a jelentkezési folyamat során.

Igen, ez is 2020-as újítás a PMI-nál, hogy ha az otthoni környezet megfelel a vizsgázás technikai követelményeinek és pontosan betartod a szabályokat a vizsga során, akkor nem szükséges vizsgaközpontba utazni. A PMI oldalán részletes információk olvashatók a 7/24 Online Proctored Testing-ről.

A legjellemzőbb kérdés típus, amikor leírnak egy projekt helyzetet és azt kérdezik, hogy mi lenne a következő lépés, mi a helyes eljárás ebben a helyzetben, illetve a problémát hogyan, mikor lehetett volna megelőzni. A vizsgán nem elsősorban a tényszerű projektmenedzsment módszertani ismereteket kérik számon (persze van ilyen kérdés is), hanem arra kíváncsiak, hogy érted-e a projekt módszerek értelmét és lényegét és azt projekt szituációkban tudod-e értelmezni és használni.

Egy minta PMP teszt kérdés

You are involved in a major program as the project manager of a project. At a status meeting another project manager has reported his project is on schedule. But you know that many deliverables from the other project arrived late. What would you do?

(A) Put more resources to testing the deliverables of the other project
(B) Meet the other project manager
(C) Contact the program manager
(D) Contact your boss

 

A szituációs kérdéseken túl van néhány számolós feladat, amiben azt mérik fel, hogy a fontosabb projekt módszereket érti-e a vizsgázó. Ilyen például a hálótervezés, a kritikus út meghatározása vagy az earned value kiszámítása.

PMBoK Guide 7 Edition A vizsga követelmények jórészt a PMI által gondozott PMBOK Guide érvényben lévő 7. kiadására, valamint az azt kiegészítő gyakorlati útmutatókra (pl. Process Groups: A Practice GuideAgile Practice Guide) épülnek. A 2022-ben megjelent PMBOK Guide 7. kiadás teljesen új koncepció szerint határozza meg a projektmenedzseri hivatást. Az első részben 12 viselkedési és működési alapelvet mutat be, ami irányt ad a projektvezetési munkához. A második részben pedig nyolc Performance Domain-be szervezve határozza meg a sikeres projekt működés kulcsterületeit.

Process Groups: A Practice Guide A klasszikus (prediktív) projektmenedzsment folyamat alapú megközelítése továbbra is releváns a vizsga felkészüléshez. A PMBOK Guide 6. kiadása alapján összellított Process Groups: A Practice Guide egy didaktikusan összállított projekt módszertani gyűjtemény, ami a legtöbb esetben a legtöbb projektnél használható jó gyakorlatokat, eszközöket és technikákat mutatja be folyamat megközelítéssel. A projektmenedzsment folyamatokat öt folyamatcsoportba rendezi (Initiating, Planning, Executing, Monitoring/Controlling, Closing) és 49 egyedi folyamatleírásban részletezi. A projekt módszertani könyveken kívül fontos még a PMI Etikai és Magatartási kódexének ismerete is – ennek ismeretére épülő kérdések is vannak a vizsgán. PMI-nak és az egész projektmenedzsment szakmának fontos, hogy ne csak módszertanilag, hanem etikailag is jó gyakorlatot kövessenek a projektmenedzserek.

PMP vizsgakérdések tematikus összetétele:
Témakör (Domain) Kérdések aránya Feladat csoportok száma (Tasks)
Projekt csapat fejlesztése és vezetése (People) 42% 14
Projekt módszertani folyamat (Process) 50% 17
A projekt üzleti környezete (Business Environment) 8% 4

A 2021-től érvényes PMP Exam Content Outline felsorolja azokat a feladatcsoportokat (összesen 35 Task-ot), amelyekről a három témakörben a projektmenedzsereknek kellően elmélyült ismeret szükséges, hogy a felmerülő szitációs kérdéseket meg tudják válaszolni. A hivatalos PMI leírás szerint a vizsga kérdések 50%-a prediktív életciklus modell szerint működő projektekre vonatkozik, a kérdések másik felének megválaszolásához pedig adaptív, agilis és hibrid projektmenedzsment megközelítések ismerete szükséges.

Fontos, hogy PMBOK-os tudáson túl megtanulj a vizsgakérdésekre válaszolni. Kell az elmélyülés és elgondolkodás a PMI-os szemléletben, hogy jó esélyed legyen jó válaszokat adni. Ez egy etikus, jó gyakorlat rendszer megértését jelenti, ugyanakkor a valós munkakörnyezet időnként nem ugyanazokat a megoldásokat igényli, mint ami könyvben le lett írva. Egy lehetséges út a felkészülésre, hogy olvasod a PMBoK Guide-ot, valamilyen más vizsgafelkészítő könyvet is és az internetről amennyit csak tudsz PMP vizsgakérdéseket keresel és gyakorolsz. Az angol nyelv miatt a vizsga egy kicsit nyelvvizsga is, a tapasztalatok szerint a szakmai középfok felett kell tudni ahhoz, hogy minden kérdést pontosan megértsél.

Az egyéni felkészülésed legalább 70%-át vizsga tesztkérdések kitöltésével és kiértékelésével célszerű tölteni. Az egyéni felkészülésre egyébként akkor is szükség van, ha valaki bejelentkezik egy képző cég valamilyen PMP vizsga felkészítő programjára. A vizsga felkészítő képzéseken egy minősített oktató irányításával lehet megismerni a sikeres vizsgához szükséges ismereteket és összefüggéseket. Egy jó felkészítő workshop interaktív, informatív, konzultatív és biztosan kell, hogy vizsgakérdések gyakorlása is legyen benne.