Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás        

CAPM - Certified Associate in Project Management minősítés

A PMI a CAPM minősítést projekt közreműködők, pályakezdő és junior projektvezetők részére dolgozta ki, hogy igazolja a projektmenedzsment alapismeretek meglétét.

CAPM minősítés GYIK

A CAPM minősítés projekt közreműködők és olyan junior projektmenedzserekpályakezdők és friss diplomások számára célszerű, akik egy elismert bizonyítvánnyal a kezükben szeretnék a projektes pályafutásukat fejleszteni.

CAPM minősítés diplomaA CAPM legfontosabb előnyei:

 • Igazolja, hogy nemzetközileg jó gyakorlatnak tartott és megalapozott projektmenedzsment ismeretekkel rendelkezel.
 • Bizonyítja, hogy ismered a legfontosabb projekt tervezési és irányítási módszereket, folyamatokat és összefüggéseket.
 • Ha külföldön keresel munkalehetőséget, akkor bizonyos mértékig az angol nyelvtudásodat is igazolja a lehetséges alkalmazóid részére.
 • Ha a CAPM szerepel a szakmai önéletrajzodban, akkor előnybe kerülsz a többi pályázóval szemben.
 • 3-4 év projektmenezsment gyakorlat után egyenes az út a PMP minősítéshez is.
 • Legalább középfokú végzettség, érettségi.
 • Legalább 23 órányi formális projektmenedzsment előképzettség.

A minősítő vizsgára jelentkezést a PMI.ORG oldalon történő regisztráció után tudod elindítani. 

A CAPM minősítés a megszerzéstől számított 3 évig érvényes. Ez alatt a 3 év alatt olyan önfejlesztő és/vagy a projektmenedzsment szakmát elősegítő tevékenységeket kell végezned, amelyek után a PMI igazoltan elismer legalább 15 PDU (Professional Development Unit) egységet. Leegyszerűsítve egy PDU gyakorlatilag 1 óra tevékenységet jelent.

PDU-kat a következő táblázatban található tevékenységekért lehet kapni:

Képzésen részvétel, önfejlesztés
(minimum 9 PDU/3 év gyűjtendő,
de kompetencia területenként is minimum 2 PDU-t kell gyűjteni)*
A - PMI Registered Education Provider, PMI Chapter vagy projektmenedzsment közösség programján részvétel
(1 óra = 1 PDU)
B - Továbbtanulás – releváns projektmenedzsment oktatáson részvétel
(1 óra = 1 PDU)
C - Önképzés – cikkek, szakkönyvek olvasása, oktató videó, konzultáció
(1 óra = 1 PDU)
A projektmenedzsment szakma fejlődésének segítése
(maximum 6 PDU/3 év gyűjthető)
D - Új projektmenedzsment tudás létrehozása - Projektmenedzsment szakkönyv, cikk publikálása, előadás tartása, képzés fejlesztése
(1 óra = 1 PDU)
E - Önkéntes projektmenedzsment munka - PM szervezetben vagy közösség részére
(1 óra = 1 PDU)
F - Munkavégzés projektmenedzsment szakemberként
(max. 2 PDU/3 év gyűjthető)

 * PMI kompetencia területek, amelyeken az A,B,C kategóriákban minimum 2 PDU-t kell gyűjteni:

 • Projektmenedzsment technikák (Technical Project Management) - Projektmenedzsment módszertani ismeretek és irányítási modellek (életciklus modell, agilis folyamat, projekt, program és portfolió-menedzsment szervezetek), technikák.
 • Vezetési képességek (Leadership) - Vezetési és ösztönzési ismeretek, csoportos munkamódszerek, coaching, csapat fejlesztés, konfliktuskezelés, aktív figyelem, tárgyalástechnika, problémamegoldás, érzelmi intelligencia.
 • Stratégia és üzleti menedzsment (Strategic and Business Management) - Üzleti modellek és struktúrák, értékteremtés, versenyhelyzet elemzés, ügyfél-kapcsolattartás, iparági ismeretek és szabványok, jogi megfelelőség, piaci ismeretek, vállalati működés, stratégiai tervezés, elemzés és illeszkedés.

Az elvégzett fejlesztő tevékenységeket neked kell nyilvántartani, a PMI internet oldalán bejelenteni, illetve audit esetén a PMI felé igazolni. A 3 éves ciklus végén, ha megvan a szükséges PDU mennyiség, akkor még hosszabbítási díjat is kell a PMI-nak fizetni a következő 3 éves időszak megkezdéséhez.

A CAPM minősítés időtartama alatt érdemes felkészülni és megszerezni a sokkal elismertebb PMP minősítést.


CAPM vizsga GYIK

A CAPM vizsgát számítógépes vizsgalaborban és az otthonodban online is le lehet tenni. Budapesten is van a PMI által elfogadott Pearson VUE vizsgaközpont.

Sikeres PMP vizsga A CAPM vizsga maga meglehetősen hosszú és kimerítő. Összesen 150 angol nyelvű kérdésre kell válaszolni 180 perc alatt. A legtöbb kérdésnél 4 válaszlehetőséget adnak meg, amelyek közül az egyetlen helyeset kell megjelölni. Minden helyes válasz egy pontot ér, ha hibás, vagy nincs válasz, akkor nulla pontot.

A 150 kérdésből csak 135 az éles kérdés, ami alapján a vizsga eldől, 15 kérdést a PMI tesztelés céljából jelenít meg a vizsgán, de a vizsgázó nem tudja, hogy melyikek az éles kérdések. Az "éles" 135 kérdésből statisztikai és pszichometrikus elemzéssel állapítja meg a PMI a sikerességi szintet, valahol 60% körül.

A CAPM vizsga 180 perces idejében egyelőre nincs pihenő szünet!

 • PMI tagoknak: 225 USD
 • PMI tagság nélkül: 300 USD
 • Ismétlővizsga díja: 150 USD (tagoknak), illetve 200 USD (tagság nélkül)

A vizsgázás díját közvetlenül a PMI felé kell majd fizetned a jelentkezési folyamat során.

Igen, ha az otthoni környezeted megfelel a vizsgázás technikai követelményeinek és pontosan betartod a szabályokat a vizsga során, akkor nem szükséges vizsgaközpontba utazni. A PMI oldalán részletes információk olvashatók a 7/24 Online Proctored Testing-ről.

Fontos, hogy az otthoni vizsgázás esetén a 180 perc alatt nem tarthatsz szünetet, a proctor nagyon szigorúan figyeli minden mozdulatodat és ha megszeged a vizsga előírásokat, akkor sikertelenné nyilvánítják a vizsgádat. Ha vizsgaközpontban vizsgázol, akkor elvileg tudsz szünetet kérni, de a pihenő idő is beleszámít a 180 perces vizsgaidőbe!

A CAPM vizsga tudásanyaga elsősorban a PMI által gondozott PMBoK Guide érvényben lévő 7. kiadására épül és a kérdések főként ezekre a folyamatokra, módszerekre és összefüggésekre vonatkoznak. Vannak számolós feladatok is, amiben azt mérik fel, hogy a fontosabb projekt módszereket érti-e a vizsgázó. Ilyen például a hálótervezés, a kritikus út meghatározása vagy a story pontok becslése.

Egy minta CAPM teszt kérdés

Conduct Procurements process can cover all of the following activities except: 

(A) Advertise procurement
(B) Negotiate contract terms and conditions
(C) Develop and document evaluation criteria
(D) Organize bidder conference

 

PMBoK Guide 7 Edition A vizsga követelmények jórészt a PMI által gondozott PMBOK Guide érvényben lévő 7. kiadására, valamint az azt kiegészítő gyakorlati útmutatókra (pl. Process Groups: A Practice GuideAgile Practice Guide) épülnek. A 2022-ben megjelent PMBOK Guide 7. kiadás teljesen új koncepció szerint határozza meg a projektmenedzseri hivatást. Az első részben 12 viselkedési és működési alapelvet mutat be, ami irányt ad a projektvezetési munkához. A második részben pedig nyolc Performance Domain-be szervezve határozza meg a sikeres projekt működés kulcsterületeit.

Process Groups: A Practice Guide A klasszikus (prediktív) projektmenedzsment folyamat alapú megközelítése továbbra is releváns a vizsga felkészüléshez. A PMBOK Guide 6. kiadása alapján összellított Process Groups: A Practice Guide egy didaktikusan összállított projekt módszertani gyűjtemény, ami a legtöbb esetben a legtöbb projektnél használható jó gyakorlatokat, eszközöket és technikákat mutatja be folyamat megközelítéssel. A projektmenedzsment folyamatokat öt folyamatcsoportba rendezi (Initiating, Planning, Executing, Monitoring/Controlling, Closing) és 49 egyedi folyamatleírásban részletezi. A projekt módszertani könyveken kívül fontos még a PMI Etikai és Magatartási kódexének ismerete is – ennek ismeretére épülő kérdések is vannak a vizsgán. PMI-nak és az egész projektmenedzsment szakmának fontos, hogy ne csak módszertanilag, hanem etikailag is jó gyakorlatot kövessenek a projektmenedzserek.

CAPM vizsgakérdések tematikus összetétele:
Témakör Kérdések aránya
1. Projektmenedzsment alapelvek
(alap definíciók, életciklusok, tervezés elemei, szerepkörök és felelősségek, stratégia megvalósítás)
36 %
2. Prediktív, terv-alapú projekt módszertanok
(prediktív módszerek feltételei, tervezés, kontrolling)
17 %
3. Adaptív projekt keretrendszerek, módszertanok
(adaptív módszerek feltételei, szervezeti környezet, iterációk tervezése, adaptív végrehajtás és kontrolling)
20 %
4. Üzleti elemzés keretrenszere
(üzleti elemzés (BA - Business Analysis) szerepe, stakeholder kommunikáció, követelmények meghatározása, termékfejlesztési roadmap, szállított eredmények validálása)
27 %

Az érvényes CAPM Exam Content Outline felsorolja azt a négy témakört (domains), amelyben összesen 19 feladatkört (tasks) definiál. A CAPM vizsga kérdései ezeket a feladatköröket célozzák az előző táblázatban mutatott arányban.

Fontos, hogy PMBOK-os tudáson túl megtanulj a vizsgakérdésekre válaszolni. Kell az elmélyülés és a megértés a PMBoK Guide folyamatok felépítésében, eszköztárában és a folyamatok összefüggéseiben. Egy lehetséges út a felkészülésre, hogy olvasod a PMBoK Guide-ot, valamilyen más CAPM vizsga felkészítő könyvet is és az internetről amennyit csak tudsz CAPM vagy PMP vizsgakérdéseket keresel és gyakorolsz. Az angol nyelv miatt a vizsga egy kicsit nyelvvizsga is, a tapasztalatok szerint a szakmai középfok felett kell tudni ahhoz, hogy minden kérdést pontosan megértsél.

Az egyéni felkészülésed legalább 70%-át vizsga tesztkérdések kitöltésével és kiértékelésével célszerű tölteni. Az egyéni felkészülésre egyébként akkor is szükség van, ha valaki bejelentkezik egy képző cég valamilyen CAPM vizsga felkészítő programjára. A vizsga felkészítő képzéseken egy minősített oktató irányításával lehet megismerni a sikeres vizsgához szükséges ismereteket és összefüggéseket. Egy jó felkészítő képzés interaktív, informatív, konzultatív és biztosan tartalmaz vizsgakérdéseken gyakorlást is.