Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás        

CAPM - Certified Associate in Project Management minősítés

A PMI a CAPM minősítést projekt közreműködők, pályakezdő és junior projektvezetők részére dolgozta ki, hogy igazolja a projektmenedzsment alapismeretek meglétét.

CAPM minősítés GYIK

A CAPM minősítés projekt közreműködők és olyan junior projektmenedzserekpályakezdők és friss diplomások számára célszerű, akik egy elismert bizonyítvánnyal a kezükben szeretnék a projektes pályafutásukat fejleszteni.

CAPM minősítés diplomaA CAPM legfontosabb előnyei:

 • Igazolja, hogy nemzetközileg jó gyakorlatnak tartott és megalapozott projektmenedzsment ismeretekkel rendelkezel.
 • Bizonyítja, hogy ismered a legfontosabb projekt tervezési és irányítási módszereket, folyamatokat és összefüggéseket.
 • Ha külföldön keresel munkalehetőséget, akkor bizonyos mértékig az angol nyelvtudásodat is igazolja a lehetséges alkalmazóid részére.
 • Ha a CAPM szerepel a szakmai önéletrajzodban, akkor előnybe kerülsz a többi pályázóval szemben.
 • 3-4 év projektmenezsment gyakorlat után egyenes az út a PMP minősítéshez is.
 • Legalább középfokú végzettség, érettségi.
 • Legalább 23 órányi formális projektmenedzsment előképzettség.

A minősítő vizsgára jelentkezést a PMI.ORG oldalon történő regisztráció után tudod elindítani. 

A CAPM minősítés a megszerzéstől számított 3 évig érvényes. Ez alatt a 3 év alatt olyan önfejlesztő és/vagy a projektmenedzsment szakmát elősegítő tevékenységeket kell végezned, amelyek után a PMI igazoltan elismer legalább 15 PDU (Professional Development Unit) egységet. Leegyszerűsítve egy PDU gyakorlatilag 1 óra tevékenységet jelent.

PDU-kat a következő táblázatban található tevékenységekért lehet kapni:

Képzésen részvétel, önfejlesztés
(minimum 9 PDU/3 év gyűjtendő,
de kompetencia területenként is minimum 2 PDU-t kell gyűjteni)*
A - PMI Registered Education Provider, PMI Chapter vagy projektmenedzsment közösség programján részvétel
(1 óra = 1 PDU)
B - Továbbtanulás – releváns projektmenedzsment oktatáson részvétel
(1 óra = 1 PDU)
C - Önképzés – cikkek, szakkönyvek olvasása, oktató videó, konzultáció
(1 óra = 1 PDU)
A projektmenedzsment szakma fejlődésének segítése
(maximum 6 PDU/3 év gyűjthető)
D - Új projektmenedzsment tudás létrehozása - Projektmenedzsment szakkönyv, cikk publikálása, előadás tartása, képzés fejlesztése
(1 óra = 1 PDU)
E - Önkéntes projektmenedzsment munka - PM szervezetben vagy közösség részére
(1 óra = 1 PDU)
F - Munkavégzés projektmenedzsment szakemberként
(max. 2 PDU/3 év gyűjthető)

 * PMI kompetencia területek, amelyeken az A,B,C kategóriákban minimum 2 PDU-t kell gyűjteni:

 • Projektmenedzsment technikák (Technical Project Management) - Projektmenedzsment módszertani ismeretek és irányítási modellek (életciklus modell, agilis folyamat, projekt, program és portfolió-menedzsment szervezetek), technikák.
 • Vezetési képességek (Leadership) - Vezetési és ösztönzési ismeretek, csoportos munkamódszerek, coaching, csapat fejlesztés, konfliktuskezelés, aktív figyelem, tárgyalástechnika, problémamegoldás, érzelmi intelligencia.
 • Stratégia és üzleti menedzsment (Strategic and Business Management) - Üzleti modellek és struktúrák, értékteremtés, versenyhelyzet elemzés, ügyfél-kapcsolattartás, iparági ismeretek és szabványok, jogi megfelelőség, piaci ismeretek, vállalati működés, stratégiai tervezés, elemzés és illeszkedés.

Az elvégzett fejlesztő tevékenységeket neked kell nyilvántartani, a PMI internet oldalán bejelenteni, illetve audit esetén a PMI felé igazolni. A 3 éves ciklus végén, ha megvan a szükséges PDU mennyiség, akkor még hosszabbítási díjat is kell a PMI-nak fizetni a következő 3 éves időszak megkezdéséhez.

A CAPM minősítés időtartama alatt érdemes felkészülni és megszerezni a sokkal elismertebb PMP minősítést.


CAPM vizsga GYIK

A CAPM vizsgát számítógépes vizsgalaborban és az otthonodban online is le lehet tenni. Budapesten is van a PMI által elfogadott Pearson VUE vizsgaközpont.

Sikeres PMP vizsga A CAPM vizsga maga meglehetősen hosszú és kimerítő. Összesen 150 angol nyelvű kérdésre kell válaszolni 180 perc alatt. A legtöbb kérdésnél 4 válaszlehetőséget adnak meg, amelyek közül az egyetlen helyeset kell megjelölni. Minden helyes válasz egy pontot ér, ha hibás, vagy nincs válasz, akkor nulla pontot.

A 150 kérdésből csak 135 az éles kérdés, ami alapján a vizsga eldől, 15 kérdést a PMI tesztelés céljából jelenít meg a vizsgán, de a vizsgázó nem tudja, hogy melyikek az éles kérdések. Az "éles" 135 kérdésből statisztikai és pszichometrikus elemzéssel állapítja meg a PMI a sikerességi szintet, valahol 60% körül.

A CAPM vizsga 180 perces idejében egyelőre nincs pihenő szünet!

 • PMI tagoknak: 225 USD
 • PMI tagság nélkül: 300 USD
 • Ismétlővizsga díja: 150 USD (tagoknak), illetve 200 USD (tagság nélkül)

A vizsgázás díját közvetlenül a PMI felé kell majd fizetned a jelentkezési folyamat során.

Igen, ha az otthoni környezeted megfelel a vizsgázás technikai követelményeinek és pontosan betartod a szabályokat a vizsga során, akkor nem szükséges vizsgaközpontba utazni. A PMI oldalán részletes információk olvashatók a 7/24 Online Proctored Testing-ről.

Fontos, hogy az otthoni vizsgázás esetén a 180 perc alatt nem tarthatsz szünetet, a proctor nagyon szigorúan figyeli minden mozdulatodat és ha megszeged a vizsga előírásokat, akkor sikertelenné nyilvánítják a vizsgádat. Ha vizsgaközpontban vizsgázol, akkor elvileg tudsz szünetet kérni, de a pihenő idő is beleszámít a 180 perces vizsgaidőbe!

A CAPM vizsga tudásanyaga elsősorban a PMI által gondozott PMBoK Guide aktuális (jelenleg ez a hatodik) kiadására épül és a kérdések főként ezekre a folyamatokra, módszerekre és összefüggésekre vonatkoznak. Vannak számolós feladatok is, amiben azt mérik fel, hogy a fontosabb projekt módszereket érti-e a vizsgázó. Ilyen például a hálótervezés, a kritikus út meghatározása vagy az earned value kiszámítása. A CAPM vizsga során az elméleti ismeretek ellenőrzése hangsúlyosabb, mint a PMP vizsga esetében.

Egy minta CAPM teszt kérdés

Conduct Procurements process can cover all of the following activities except: 

(A) Advertise procurement
(B) Negotiate contract terms and conditions
(C) Develop and document evaluation criteria
(D) Organize bidder conference

 

PMBoK Guide 6. kiadásA Project Management Body of Knowledge útmutató (PMBoK Guide) egy nagyon didaktikusan összeállított projekt módszertani gyűjtemény, ami a legtöbb esetben a legtöbb projektnél használható jó gyakorlatokat mutatja be folyamat megközelítéssel. A projektmenedzsment folyamatokat öt folyamatcsoportba és tíz tudásterületbe rendezi. A PMBoK Guide-on kívül fontos még a PMI Etikai és Magatartási kódexének ismerete is – ennek ismeretére épülő kérdések is vannak a vizsgán. PMI-nak és az egész projektmenedzsment szakmának fontos, hogy ne csak módszertanilag, hanem etikailag is jó gyakorlatot kövessenek a projekt szakma művelői.

CAPM vizsgakérdések tematikus összetétele:
Témakör Kérdések aránya
Bevezetés a projektmenedzsmentbe 6 %
Projekt környezete 6 %
A projektmenedzser szerepe 7 %
Integráció menedzsment 9 %
Terjedelem (scope) menedzsment 9 %
Ütemezésmenedzsment 9 %
Költség menedzsment 8 %
Minőség menedzsment 7 %
Erőforrás menedzsment 8 %
Kommunikáció menedzsment 10 %
Kockázatmenedzsment 8 %
Beszállító és beszerzés menedzsment 4 %
Érintettek (stakeholderek) menedzsmentje 9 %

Az érvényes CAPM Exam Content Outline felsorolja azt a 13 témakört, amelyben összesen 58 kompetencia elemet (58 learning objectives) definiál és a CAPM vizsga kérdések ezeket célozzák az előző táblázatban mutatott arányban.

Fontos, hogy PMBOK-os tudáson túl megtanulj a vizsgakérdésekre válaszolni. Kell az elmélyülés és a megértés a PMBoK Guide folyamatok felépítésében, eszköztárában és a folyamatok összefüggéseiben. Egy lehetséges út a felkészülésre, hogy olvasod a PMBoK Guide-ot, valamilyen más CAPM vizsga felkészítő könyvet is és az internetről amennyit csak tudsz CAPM vagy PMP vizsgakérdéseket keresel és gyakorolsz. Az angol nyelv miatt a vizsga egy kicsit nyelvvizsga is, a tapasztalatok szerint a szakmai középfok felett kell tudni ahhoz, hogy minden kérdést pontosan megértsél.

Az egyéni felkészülésed legalább 70%-át vizsga tesztkérdések kitöltésével és kiértékelésével célszerű tölteni. Az egyéni felkészülésre egyébként akkor is szükség van, ha valaki bejelentkezik egy képző cég valamilyen CAPM vizsga felkészítő programjára. A vizsga felkészítő képzéseken egy minősített oktató irányításával lehet megismerni a sikeres vizsgához szükséges ismereteket és összefüggéseket. Egy jó felkészítő képzés interaktív, informatív, konzultatív és biztosan tartalmaz vizsgakérdéseken gyakorlást is.