PMP vizsga információk

Milyen a PMP vizsga és mikor sikeres?

A PMP vizsgát számítógépes vizsgalaborokban lehet letenni, Budapesten is van több a PMI által elfogadott Prometric vizsgaközpont. A vizsga maga meglehetősen hosszú és kimerítő. Összesen 180 angol nyelvű kérdésre kell válaszolni 230 perc alatt. A legtöbb kérdésnél 4 válaszlehetőséget adnak meg, amelyek közül Sikeres PMP vizsgaaz egyetlen helyeset kell megjelölni. Minden helyes válasz egy pontot ér, ha hibás, vagy nincs válasz, akkor nulla pontot.

2020-ban a PMI bevezette, hogy a PMP vizsga két szakaszból áll és a két szakasz között 10 perc pihenő időt kapnak a vizsgázók. Ez a 10 perc szünet nem számít bele a vizsga idejébe, de az a megszorítás, hogy a szünet előtti kérdésekre már nem lehet visszatérni és javítani rajtuk!

Már lehet otthonról is vizsgázni online módon?

Igen, ez is 2020-as újítás a PMI-nál, hogy ha az otthoni környezetünk megfelel a vizsgázás technikai követelményeinek és pontosan betartjuk a szabályokat a vizsga során, akkor nem szükséges vizsgaközpontba utaznunk. A PMI oldalán részletes információk olvashatók a 7/24 Online Proctored Testing-ről.

Mit kérdeznek a PMP vizsgán?

A legjellemzőbb kérdés típus, amikor leírnak egy projekt helyzetet és azt kérdezik, hogy mi lenne a következő lépés, mi a helyes eljárás ebben a helyzetben, illetve a problémát hogyan, mikor lehetett volna megelőzni. A vizsgán nem elsősorban a tényszerű projektmenedzsment módszertani ismereteket kérik számon (persze van ilyen kérdés is), hanem arra kíváncsiak, hogy a vizsgázó érti-e a projekt módszerek értelmét és lényegét és azt projekt szituációkban tudja-e értelmezni és használni.

Egy minta PMP teszt kérdés
You are involved in a major program as the project manager of a project. At a status meeting another project manager has reported his project is on schedule. But you know that many deliverables from the other project arrived late. What would you do?

  1. Put more resources to testing the deliverables of the other project
  2. Meet the other project manager
  3. Contact the program manager
  4. Contact your boss

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

A szituációs kérdéseken túl van néhány számolós feladat, amiben azt mérik fel, hogy a fontosabb projekt módszereket érti-e a vizsgázó. Ilyen például a hálótervezés, a kritikus út meghatározása vagy az earned value kiszámítása.
A vizsga tudásanyaga jórészt a PMI által gondozott PMBOK Guide aktuális (jelenleg ez a hatodik) kiadására illetve a vele együtt publikált Agilis gyakorlati útmutatóra (Agile Practice Guide) épül. A Project Management Body of Knowledge útmutató egy nagyon didaktikusan összállított projekt módszertani gyűjtemény, ami a legtöbb esetben a legtöbb projektnél használható jó gyakorlatokat mutatja be folyamat megközelítéssel. A projektmenedzsment folyamatokat 5 folyamatcsoportba és tíz tudásterületbe rendezi. A PMBOK Guide-on kívül fontos még a PMI Etikai és Magatartási kódexének ismerete is – ennek ismeretére épülő kérdések is vannak a vizsgán. PMI-nak és az egész projektmenedzsment szakmának fontos, hogy ne csak módszertanilag, hanem etikailag is jó gyakorlatot kövessenek a projektmenedzserek.

PMP vizsgakérdések tematikus összetétele:
Témakör (Domain) Kérdések aránya Feladatcsoportok száma (Tasks)
Projekt csapat fejlesztése és vezetése (People) 42% 14
Projektmenedzsment folyamat (Process) 50% 17
A projekt üzleti környezete (Business Environment) 8% 4

A 2021-től érvényes PMP Exam Content Outline felsorolja azokat a feladatcsoportokat (összesen 35 Task-ot), amelyekről a három témakörben a projektmenedzsereknek kellően elmélyült ismeret szükséges, hogy a felmerülő szitációs kérdéseket meg tudják válaszolni. A hivatalos PMI leírás szerint a vizsga kérdések 50%-a prediktív életciklus modell szerint működő projektekre vonatkozik, a kérdések másik felének megválaszolásához pedig adaptív, agilis és hibrid projektmenedzsment megközelítések ismerete szükséges.

További információk a PMI vizsgákról ►

Hogyan érdemes felkészülni a PMP vizsgára?

Fontos, hogy PMBOK-os tudáson túl megtanuljunk a vizsgakérdésekre válaszolni. Kell elmélyülés és elgondolkodás a PMI-os szemléletben, hogy jó esélyünk legyen jó válaszokat adni. Ez egy etikus, jó gyakorlat rendszer megértését jelenti, ugyanakkor a valós munkakörnyezet időnként nem ugyanazokat a megoldásokat igényli, mint ami könyvben le lett írva. Egy lehetséges út a felkészülésre, hogy egyénileg olvassuk a PMBOK-ot, valamilyen más vizsgafelkészítő könyvet és az internetről amennyit csak tudunk PMP vizsgakérdéseket keresünk és gyakorlunk. Az angol nyelv miatt a vizsga egy kicsit nyelvvizsga is, a tapasztalatok szerint a szakmai középfok felett kell tudni ahhoz, hogy minden kérdést pontosan megértsünk.
Az egyéni felkészülés legalább 70%-át vizsga tesztkérdések kitöltésével és kiértékelésével célszerű tölteni. Az egyéni felkészülésre egyébként akkor is szükség van, ha valaki bejelentkezik egy felkészítő cég valamilyen PMP vizsgafelkészítő programjára. A vizsgafelkészítő programokon egy már minősített oktató irányításával lehet megismerni a sikeres vizsgához szükséges ismereteket és összefüggéseket. Egy jó felkészítő workshop interaktív, informatív, konzultatív és biztosan kell, hogy vizsgakérdések gyakorlása is legyen benne.
 

Vizsga garancia csak nálunk!!

Ha a tesztnapunkat követően nem sikerül elsőre a PMP vizsga akkor az ismétlés díját mi álljuk!

Részletes feltételek:

  1. Vegyél részt a PMP vizsga felkészítő oktatáson és igényeld a tesztnap opciót garanciával!
  2. A tesztnapon a 180 kérdést legalább 75%-os eredménnyel töltsd ki!
  3. A tesztnap után 45 napon belül fuss neki a PMP vizsgának!

Ha nem sikerül elsőre a vizsga, akkor egy ismétlővizsga díját mi fizetjük helyetted!

Érdekel a PMP vizsga felkészítő képzés