PMI vizsga információk

A PMI minősítés vizsgák írásbeli, angol nyelvű tesztek kitöltését jelentik. Angoltól eltérő világnyelven is lehet a vizsgát kérni, de a magyar jelentkezőknek mindenképpen azt javasoljuk, hogy angolul vizsgázzanak.

2020. április 15-én a PMI bejelentette, hogy a PMP és a CAPM vizsgát is le lehet tenni otthonunkban, amennyiben a számítógépünk és a környezet megfelel a következő követelményeknek:

 • a számítógépünk fel van szerelve webkamerával,
 • az internetkapcsolatunk megbízható és
 • olyan csendes helyiséggel rendelkezünk, amelyben zavartalanul ki lehet tölteni a többórás tesztet.

Részletes információk a PMI honlapján!

A vizsga tesztkérdéseknél a négy lehetséges válasz közül kell a pontosan egy helyeset megjelölni. Tipikusan egy tesztkérdés felvet egy szituációt vagy projektmenedzsment Prometric vizsga központproblémát és a négy válaszlehetőség közül a leginkább megfelelőt vagy a legáltalánosabban igaz választ kell kiválasztani. A vizsga során folyamatosan felügyelik a vizsgázás szabályos folyamatát.

A vizsgát az egy éves érvényességi időn belül legfeljebb háromszor lehet megpróbálni, ha a két pótvizsga alkalom is sikertelen, akkor egy év szünet után elölről kell kezdeni a minősítési folyamatot. A pótvizsga alkalmaknak külön díja van.

A vizsga során semmilyen segédeszköz (könyv, szótár, jegyzet, számítógép vagy telefon) nem használható. A számolási feladatokhoz a tesztprogramban biztosítanak kalkulátor alkalmazást. A többórás vizsgák során van lehetőség kimenni a mellékhelyiségre, de ezek a szünetek nem növelik a kitöltésre megadott időt.

A tesztvizsga végeredménye egyszerűen csak sikeres vagy sikertelen, a sikeres vizsgaeredmény nincs tovább skálázva, de egy összefoglaló értékelést kiadnak a vizsga után a résztvevők részére. A sikeres vizsgához a tesztkérdések legalább 61%-ra kell a helyes választ megjelölni.

Vizsgakérdések céljai:

 • Projektmenedzsment problémákra adandó válaszok felismerése,
 • Projektmenedzsment elvek helyes értelmezésének és használatának felmérése,
 • Összefüggések valódi okainak ismerete,
 • Ok-okozati kapcsolatok felismerése a folyamatok és módszerek alkalmazása során,
 • Alapelvek, definíciók és sztenderdek ismeretének demonstrálása.

Ezek alapján a tesztkitöltés során a következő tipikus vizsga kérdésekkel találkozunk:

 • Helyzetleírás, amit meg kell ítélni és kiválasztani a következő helyes lépést vagy a megelőzés legjobb módját,
 • Kiszámolós kérdések, például hálóterv és kritikus út számolás, hárompontos becslések számítása, Earned Value menedzsment kalkulációk,
 • Diagram értelmezés, trend elemzések és előrejelzések,
 • Sok kérdésnél több jónak tűnő válasz is lehet, ilyenkor keressük meg, hogy valóban mi a kérdés (BEST, WORST, LEAST, MOST) és a válaszok közül melyik a legátfogóbb helyes válasz,
 • Kettős tagadás logikájú kérdések (pl: a következő állítások hamisak egy kivételével), ilyenkor át kell fordítani a kérdést "egyenes" logikára,
 • Lehetnek hosszú szövegű kérdések sok felesleges információval és adattal, sok időbe telhet megérteni, hogy egyáltalán miről szól a kérdés,
 • De rövid, meglepően egyszerű kérdések is vannak - ezektől nem kell megijedni, egyszerűen és gyorsan ki kell választani a jó választ,
 • A kérdésekben gyakran használnak szinonimákat ugyanarra a fogalomra vagy módszerre (pl. Concept/Initiation, float/slack, Ishikawa/fishbone diagramm)
 • Sztenderd módszertani (PMBoK) ténykérdések is vannak, amelyek megválaszolásához a projektmenedzsment definíciókat, a folyamat összefüggéseket, a folyamatok bemeneteit, kimeneteit és módszereit kell ismerni,
 • „Soha nem is hallottam róla” kérdések - néhány ilyen kérdéssel is találkozhatunk - ilyenkor próbáljunk meg józan ésszel választani.

A PMI minősítő vizsgák nehéznek mondhatók, hosszúak és kimerítőek lehetnek. Átlagosan egy kérdésre kicsit több, mint egy percünk van a válaszadás során. Érdemes a kitöltés során folyamatosan követni és ellenőrizni, hogy hogyan állunk. Ez azt is jelenti, hogy egy kérdésnél nem éri meg hosszan elidőzni, hanem célszerű valamelyik jónak tűnő választ megjelölni és végén visszatérni a kérdésre. A tesztkitöltő alkalmazás lehetőséget biztosít arra, hogy a kérdéseket megjelöljük későbbi újra átnézésre - érdemes használni ezt a funkciót! A válaszlehetőségek közül mindig jelöljünk meg egyet, mert a hibás válaszok nem jelentenek pontlevonást, de az üresen hagyott kérdésekre biztosan nulla pontot kapunk!

További részletes információk a PMP és a CAPM vizsgákról.

PMI minősítés vizsga PMP vizsga információk CAPM vizsga információk