Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás        

PMP minősítés feltételei és vizsga követelmények

A PMP minősítési vizsgára minimum 3 éves projektmenedzsment gyakorlattal lehet jelentkezni.

PMP minősítés jelentkezési feltételei

A PMP-t minimum 3-4 éves gyakorlattal már rendelkező projektmenedzserek tudják elérni. A felsőfokú végzettséggel (legalább 4 tanév) rendelkezők számára a minősítési vizsgára jelentkezés feltételei:

  • Minimum 36 hónap időszakot lefedő projektvezetési gyakorlat az utolsó 8 évben. A PMI internetes felületén legalább 200 szóban le kell írni a projektekben végzett vezetési és menedzsment tevékenységeket, módszereket és a használt PM eszközöket.
  • Minimum 35 órányi formális projektmenedzsment előképzettség. Ez lehet egyetemen/főiskolán hallgatott projektmenedzsment tantárgy, projektmenedzsment tréning, oktatás, workshop vagy céges képzési program.

Project Management Professional A jelentkezők egy részét a PMI tételesen auditálja és az audit során minden bejelentett adatot bizonyítani kell tudnia a jelentkezőnek. Ha jelentkező a feltételeket teljesíti és befizeti a PMI-nak a minősítési eljárás díját, akkor ezután kap engedélyt a projektmenedzsment tudását felmérő PMP vizsgára jelentkezésre.


PMP vizsga követelmények

A vizsga követelmények jórészt a PMI által gondozott PMBOK Guide aktuális (jelenleg a hatodik) kiadására, illetve a vele együtt publikált Agilis gyakorlati útmutatóra (Agile Practice Guide) épülnek. PMBoK Guide, Agile Practice Guide A Project Management Body of Knowledge útmutató egy nagyon didaktikusan összállított projekt módszertani gyűjtemény, ami a legtöbb esetben a legtöbb projektnél használható jó gyakorlatokat mutatja be folyamat megközelítéssel. A projektmenedzsment folyamatokat öt folyamatcsoportba és tíz tudásterületbe rendezi. A PMBOK Guide-on kívül fontos még a PMI Etikai és Magatartási kódexének ismerete is – ennek ismeretére épülő kérdések is vannak a vizsgán. PMI-nak és az egész projektmenedzsment szakmának fontos, hogy ne csak módszertanilag, hanem etikailag is jó gyakorlatot kövessenek a projektmenedzserek.

PMP vizsgakérdések tematikus összetétele:
Témakör (Domain) Kérdések aránya Feladat csoportok száma (Tasks)
Projekt csapat fejlesztése és vezetése (People) 42% 14
Projekt módszertani folyamat (Process) 50% 17
A projekt üzleti környezete (Business Environment) 8% 4

A 2021-től érvényes PMP Exam Content Outline felsorolja azokat a feladatcsoportokat (összesen 35 Task-ot), amelyekről a három témakörben a projektmenedzsereknek kellően elmélyült ismeret szükséges, hogy a felmerülő szitációs kérdéseket meg tudják válaszolni. A hivatalos PMI leírás szerint a vizsga kérdések 50%-a prediktív életciklus modell szerint működő projektekre vonatkozik, a kérdések másik felének megválaszolásához pedig adaptív, agilis és hibrid projektmenedzsment megközelítések ismerete szükséges.